Marraskuista marjastusta

2 Mar

Kesä on ohi ja syksy jyllää ankeimmillaan, joten metsään ei kannata enää lähteä. Vai miten se menikään? Metsässähän on satokausi vielä pahasti kesken! Karpalot odottavat meitä karunkauniilla suolla. Ne ovat nyt saaneet pakkasenpureman, joten maku alkaa olla täydellisimmillään sopivasti makeutuneena. Jäisiä karpaloita kuumalla kinuskikastikkeella, nammmmmm….

metsamaja-9809

Marjasesonki ei rajoitu tällä hetkellä vain karpaloihin. Onko kukaan huomannut, kuinka kaunis havupuu metsissämme kasvaa? Oksan alapuolelta tarkasteltuna havunneulasten eri vihreän sävyt tulevat esille. Hyvin kaunis väritys!

Tämä puu on yleensä pensasmaisena kasvava, parhaimmillaan ikivanhaksi (tuhatvuotiseksi) elävä suomalaisen identiteetin kuvastaja eli kataja. Katajainen kansa on sitkeä kuin katajan oksa, joka ei katkea sitten millään, vaikka kuinka taivuttaisi.
metsamaja-2661

Katajanmarja on itse asiassa käpy, joka soveltuu mausteeksi. Raakana käpy on vihreä ja kypsänä sinertävän tumma ja marjaisa. Katajan oksassa on samaan aikaan eri kypsyysvaiheessa olevia käpyjä, koska kypsyminen kestää muutaman vuoden. Sen takia tätä ”marjastusta” voi harrastaa vaikka vuoden ympäri, mutta parhaimmillaan sesonki on syksyllä. Marjamaisten käpyjen kerääminen kuuluu jokamiehenoikeuksiin toisin kuin tavallisten käpyjen kerääminen puista ilman maanomistajan lupaa.

Katajanmarjaa on perinteisesti käytetty kansanlääkinnässä. Kohtuus käytössä on muistettava, eikä sitä suositella raskaana oleville tai munuaissairauksista kärsiville. Muille se toimii erinomaisena metsäistä aromia ruokiin antavana mausteena. Käyttökohteita löytyy esimerkiksi marjaherkuista ja riistaruuista.

metsamaja-2363

Taas olen inspiroitunut lehdestä löytämästäni reseptistä. Kauneus & Terveys -lehti tarjosi erinomaisia ohjeita syysmarjojen käyttöön. Erityisesti ihastuin puolukkaohjeeseen, jossa käytetään katajanmarjaa. Ohjetta hieman muuntelemalla (kuinkas muutenkaan) olen löytänyt uuden herkun, joka tulee varmasti kuulumaan vakiona joka syksyyni. Hyviä ystäviä, laadukkaita juustoja, marjasadosta itse valmistettuja lisukkeita juustoille, rapeaa leipää, hiukan punaviiniä, kynttilänvaloa ja rentoa musiikkia; niistä on hyvät ja ikimuistoiset syysillat tehty.

metsamaja-4488

KATAJAINEN PUOLUKKAHYYTELÖ

0,5 l puolukoita (Pakastemarjat käyvät vallan mainiosti!)
0,5 l vettä
1 vaniljatanko
vajaa 1 rkl katajanmarjoja
n. 3 dl hillosokeria

Mitta kevyesti murskatut puolukat ja vesi kattilaan. Keitä noin tunti.

Siivilöi mehu huolellisesti harsokankaan tai suodatinpussin läpi ja kaada takaisin kattilaan. Lisää vaniljatanko ja katajanmarjat. Katajanmarjat kannattaa laittaa sekaan esimerkiksi teesiivilän sisässä, jotta marjat – tai siis kävyt – on helpompi lopuksi noukkia pois. Kiehauta ja hauduta kannen alla noin 20 minuuttia.

Lisää sokeri ja keitä vielä 20 minuuttia. Maista makeutta ja lisää sokerin määrää halutessasi. Kuori pinnalle mahdollisesti syntynyt vaahto ja poista vaniljatanko ja katajanmarjat.

Purkita puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin. Tämä määrä mahtuu pariin maltillisen kokoiseen hillopurkkiin.

Säilytä jääkaapissa. Hyytelö säilyy ainakin vuoden. Tai siis seuraavaan ystävien kanssa vietettyyn juustoiltaan asti.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: