Huivihihatin

10 Mar

metsamaja-4494

Olen aina pitänyt käsitöistä, mutta kovin aktiivisesti en ole niitä harrastanut. Koulun käsityötunneilla olin niin sanotusti ihan tulessa; tuli neulottua ja ommeltua töitä, joita edelleen ihailen, että minäkö nuo olen muka tehnyt. Käsityötuntien loppumisen myötä loppui koko harrastus, ja siitä eteenpäin aika kului lähinnä nenä kiinni tieteellisessä kirjallisuudessa. Kului vuosi jos toinenkin – itse asiassa kymmenisen vuotta -, eivätkä käsityötaidot enää olleetkaan kovin helposti kaivettavissa esille pään sopukoista. Elämän ei kuulu olla liian helppoa, vaan näidenkin taitojen terästäytymistä varten minun piti monivammautua.

Jo hyvin varhaisessa vaiheessa maatessani liikuntakyvyttömänä sairaalassa – täysin hoitohenkilökunnan armoilla – sänkyni viereen ilmestyi puikot ja lankakerä. En muistanut neulomisesta mitään. Miten silmukat luodaan? Käsityötarvikkeet tuonut ystäväni auttoi minut alkuun ja äitini piti oppitunnin neulomisen alkeista. En minä sieltä omasta kivun ja uupumuksen maailmastani heti päässyt kärryille neulomisesta, mutta into käsitöihin alkoi taas kyteä päässäni.

Asuessani kuukausitolkulla kuntoutuskeskuksessa tuli eri terapeuttien ohjauksessa opeteltua muutama hyödyllinen ja mieluinen taito, kuten kävely ja neulominen. Toimintaterapeutit huomasivat tarpeeni päästä näpräämään jotain tarkkaa työtä, joten minulle läntättiin eteen iso kasa lankoja. Aloin neuloa luovaa monikäyttöneuletta, jonka voi kietoa ylleen melkein mihin tahansa käyttötarkoitukseen. Tämä neuleohje on siitä mahtava, että alussa ei tarvitse olla tarkkaa suunnitelmaa, vaan työ etenee luovuuden ohjauksessa langoilla maalaamalla. Neuleen voi tehdä kokonaan helpoilla ohjeilla tai kokeilla väliin vähän haasteellisempaakin kohtaa. Väreiksi tulee tietysti valita omia silmiä parhaiten hivelevä värimaailma.

Lähde sinäkin leikittelemään värien ja muotojen monipuolisuudella! Tätä neuletta rajoittaa vain oman mielikuvituksen ääret.

 

metsamaja-4504

LUOVA MONIKÄYTTÖNEULE eli HUIVIHIHATIN

Idea ohjeeseen on alunperin saatu Anu Harkin luovan neulonnan kurssilta. Kuntoutuskeskukseni toimintaterapeutti on muokannut ohjetta, minä olen muokannut sitä omanlaisekseni ja sinä voit muokata sitä edelleen.

Tee näin:

– Valitse läjä mieleisiäsi lankoja, eri vahvuisia ja laatuisia (noin 6 eri lankakerää)
– Ota 6 mm puikot (tai 7 mm, jos käsialasi on hyvin tiukka)
– Luo 42 silmukkaa (Isommalle ihmiselle tai runsaammista neuleista pitävälle sopii paremmin 56 silmukkaa.)
– Sitten vaan neulotaan
– Neule kannattaa aloittaa paksuhkoilla langoilla, aina oikealla tai helmineuleella
– Mukana voi kuljettaa aina 2 tai jopa 3 eri lankaa

Neulo erilaisia pintoja ja kuvioita, vaihda lankoja lennossa, yhdistele arvaamattomasti! Tässä piilee haaste; pystytkö vapauttamaan pääsi säännönmukaisuudesta ja neulomaan intuitiolla?

– Neulo, kunnes työ on n. 150 cm pitkä
– Päättele silmukat löyhästi
– Päättele retkottavat langanpäät
– Pingota työ esim. patjaan nuppineuoilla, kostuta reilusti suihkepullolla ja anna kuivua pingotettuna
– Voit halutessasi siistiä reunat virkkaamalla kiinteitä silmukoita koko työn ympäri
– Virkkaa napinlävet ja ompele napit (Kolme nappia kumpaankin reunaan työtä riittää hyvin.)
Nappien avulla neuleen saa pysymään yllä monessa eri asetelmassa.

Kokeile:

– kauluriksi
– liiviksi
– nutuksi
– hameeksi
– pipohuiviksi
– hihattimeksi
– huiviksi
– ihan miksi vaan

metsamaja-4518

ESIMERKKEJÄ KÄYTETTÄVISTÄ PINTANEULEISTA JA KUVIOISTA

Aina oikein:
Neulo oikein oikealla ja nurjalla

Helmineule:
Neulo 1 krs *1o, 1n* ja seuraavat kerrokset oikeat nurin ja nurjat oikein

Reikäpitsi:
Reunasilmukan jälkeen neulo *langankierto, 2s oikein yhteen* ja reunasilmukka oikein. Nurjalla kaikki silmukat nurin. Neulo pari välikerrosta (oikein oikealla ja nurin nurjalla) ja sitten taas reikärivi. (Vinkki! Reikäisemmän pitsin saat, kun neulot reikärivin jokaisella oikealla kerroksella.)

Aaltopitsi:
Kuvion mallikerta on 36 tai 54 silmukkaa. Neulo ylijäävillä molemmissa reunoissa aina oikeaa. Esimerkiksi jos sinulla on 42 silmukkaa, neulo molemmissa reunoissa 3 silmukalla ainaoikeaa ja keskimmäisillä 36 silmukalla aaltopitsiä (3+36+3=42).
1 krs: 3 x (2s oik yhteen), 6 x (neulo 1s, langankierto), 6 x (2s oik yhteen), 6 x (neulo 1s, langankierto), 3 x (2 oik yhteen)
(56 silmukalla neulo väliin kolmannet langankierrot ja 2o yhteen)
2 krs: Nurjalla neulo kaikki silmukat oikein
3 krs: Oikealla neulo kaikki silmukat oikein
4 krs: Nurjalla neulo kaikki silmukat nurin
Toista kerroksia 1-4.

Pompulat:
Neulo pohjalle pari kerrosta sileää, eli oikealla oikein ja nurjalla nurin. Neulo sitten oikealla 5 silmukkaa oikein, neulo seuraava silmukka 5 krt vuorotellen edestä ja takaa. Laita kaikki 5 neulottua silmukkaa takaisin vasemmalle puikolle ja neulo kaikki oikein yhteen. Neulo 5 silmukkaa oikein ja toista nyppy. Neulo nurjalla nurjaa. Toista nypyt joka 4. krs.

Ruudut:
Neulo *3o, 3n* 3 krs, vaihda sitten *3n, 3o* 3 krs. Jatka näin kunnes ruutupohjaa on tarpeeksi. (Vinkki! Ruutupohjalla voit myös vaihtaa väriä, kun neulot kaikki nurjat eri värillä kuin oikeat.)

Tässä on vain muutama esimerkki mahdollisuuksista, joilla neuleen pintaa saa elävöitettyä. Jos tässä ei ole tarpeeksi ohjeita, niin lisämalleja saa minulta pyytämällä. Neulemallit eivät onneksi lopu tästä maailmasta ihan heti kesken.

2 vastausta to “Huivihihatin”

  1. Anu Kauranen 23.11.2013 klo 22:37 #

    Hei! Hienoa, että olet löytänyt käsityöt ja neulonnan takaisin elämääsi. Muistan aina ne pitkävartiset kirjoneulesukat, jotka neuloit seiskalla. Ei ole vastaavaa taitoa sen jälkeen kukaan osoittanut! Kaikkea hyvää sinulle!

    • Metsämaja 23.11.2013 klo 23:42 #

      Voi kiitos kehuista! Ne sukat ovat edelleen käytössä, joten hyvin ovat palvelleet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: