Metsäkeitto

26 Jou

metsamaja-2-5

Monta päivää jatkuneen yltäkylläisen jouluherkuttelun vastapainoksi kaipaan kevyttä ja terveellistä, mutta silti maukasta ruokaa. Kehitin keiton, johon tulee paljon säilöttyjä metsän antimia. Meillä nämä ovat niitä aineksia, joita löytyy aina kaapista. Keitto on arki-illan pelastus, kun ei jaksa lähteä kauppaan. Luonnollisesti ateria kasvattaa suosiotaan, jos lisukkeeksi sattuu vielä löytymään uunituoretta leipää.

Osa keiton aineksista saattaa tuntua äkkiseltään aika eksoottisilta ja vaikeasti saatavilta. Kunhan kevät koittaa, niin Metsämajassa lähdetään keräämään villivihanneksia ja kylvetään kasvimaa kukoistamaan. Silloin on hyvä aika aloittaa ennakkoluuloton metsän antimien maistelu ja suosikkien keruu säilöntää varten. Jos kaapeistasi ei satu nyt löytymään nokkosta tai siankärsämöä, niin korvaa ne tänä talvena rohkeasti muilla yrteillä tai jätä kokonaan pois.

metsamaja-4997

Belugalinssit, lipstikka ja suppilovahverot antavat kaikki kolme keittoon hyvin täyteläisiä umamin aromeja. Muutkin linssit toki käyvät, mutta suosittelen tutustumaan belugalinsseihin, sillä niistä on tullut minulle ehdoton suosikki. Näitä herkkulinssejä löytyy ainakin Ruohonjuuresta. Lipstikka on puutarhassa helposti kukoistava maustekasvi, joka korvaa liemikuutiot ja fondit. Kun käytin lipstikkaa ensimmäistä kertaa ruuanlaitossa, mieheni luuli minun laittaneen ruokaan lihafondia. Meillä lipstikkaa on säilötty kuivattuna jauheena kesällä kasvimaalta kerätyistä lehdistä, mutta sitä löytää tuoreena ympäri vuoden ruokakaupoista, joissa on laajat yrttivalikoimat.

METSÄKEITTO

1 iso sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 chili (Kaupan miedot chilit ovat tähän hyviä. Meillä keittoon menee oman ikkunalaudan kasvateista yksi Lemon drop.)
rypsiöljyä
3 dl belugalinssejä
pari kourallista kuivattuja suppilovahveroita
2 porkkanaa
1 pieni purkki tomaattipyrettä
nokkosta
siankärsämöä
lipstikkaa
timjamia
mustapippuria
suolaa

Pilko sipulit ja chili ja kuullota niitä kattilan pohjassa rypsiöljyn kanssa. Älä ruskista. Kaada kattilaan reilusti vettä ja keitä kiehuvaksi. Lisää linssit ja hiukan murennetut suppilovahverot. Linssejä tulee keittää noin puoli tuntia. Lisää sekaan porkkanakuutiot 15-10 minuuttia ennen keittoajan loppumista. Puolen tunnin kohdalla sekoita keittoon loput ainekset. Yrttejä ja mausteita kannattaa lisätä välillä maistellen, jolloin niiden oikea määrä selviää suutuntumalla. Keitto on parhaimmillaan hiukan jäähtyneenä. Pieni nokare smetanaa keiton pinnalla ei taatusti pilaa annosta.

metsamaja-4988

Advertisements

4 vastausta to “Metsäkeitto”

  1. Keskeneräinen 26.12.2013 klo 12:43 #

    Täytyykin ensi kesänä korjata talteen vähän siankärsämöä, tuolla pihassa sitä on riittämiin. Kiitos myös beluga-linssivihjeestä! Muut ainekset löytyvät kotoa, joten pääsen heti kokeilemaan. Voin korvata linssinvaihdoksesta aiheutuvan umamivajeen lisäämällä mustaa torvisientä. Vaikuttaa pätevältä keitolta!

    • Metsämaja 30.12.2013 klo 14:40 #

      Kerrohan sitten, miten keitto onnistui vähän eri aineksilla tehtynä! Ainesosavinkkejä otetaan vastaan. 😉

  2. Rouva Niskanen 29.12.2013 klo 10:39 #

    Kuulostaa mainiolta ohjeelta, suurin osa aineksista on myös todellista lähiruokaa 🙂 Kävin ”Punnitse ja säästä” – kaupassa (siis yhdessä niistä) eilen, eikä linssejä löytynyt sieltä. Täytyykin käväistä Ruohonjuuressa seuraavalla kaupunkireissulla. Sienimetsällä en ole käynyt ikinä, lukuun ottamatta kantarelleja mökkipihan lähistöllä. Sellainen kokemus olisi kyllä hieno, taitaisin ehkä kumminkin tarvita jonkun kokeneemman sienestäjän mukaani. Muuten, sain joululahjaksi ”Metsän tarina” -elokuvan ja siitä tuli mieleen blogisi aihepiiri. Kannattaa katsoa, mikäli et ole vielä katsonut.

    • Metsämaja 30.12.2013 klo 14:38 #

      Metsän tarina on upea visuaalinen kokemus! Kävimme katsomassa sen kesällä luontokeskus Haltiassa, jossa oli paikan päällä myös elokuvan tekijäjoukko. Aivan uskomattoman elokuvasta tekee se, että yhtä poikkeusta lukuun ottamatta (aikuinen ilves) kaikki eläimet on kuvattu luonnossa eikä missään eläinpuistossa. Muidenkin kannattaa tutustua tähän elokuvaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: