Hamppurilainen

15 Tam

Viime kesänä minut saattoi löytää hamppupellolta, jossa ylpeänä ja täysin avoimesti hoidin hamppuviljelmiäni. Kyseessä oli toki kuituhamppu, josta marttamaisuuteen taipuvat ihmiset saavat huomattavasti suuremman ilon kuin päihteiden perässä juoksijat. Hamppukuidun hyödyntäminen kankaan valmistuksessa ei ole vielä hallussa näissä hyppysissä, mutta superfoodeihin luokitellut hampunsiemenet ovat nousseet meillä herkkuruuan asemaan.
WP_20130829_17_32_41_Pro

Hampunsiemenet ovat varsin maukkaita, kun niitä paahtaa ensin kuumalla pannulla. Esimerkiksi kasvispihveihin ne tuovat rutkasti ravinteita ja rakennetta maun lisäksi. Siemeniä saa ostettua ainakin Ruohonjuuresta.

Meillä tykätään kasata sämpylän väliin kasvispihvejä, guacamolea, voimakasta juustoa, chiliä ja salaattia. Näin saadaan aikaiseksi hamppurilainen, jolla kelpaa herkutella.
metsamaja-1960

HAMPPUPIHVIT

2 dl hampunsiemeniä
purkki kermaviiliä tai maitorahkaa (rahkaa saattaa mennä reilu purkillinen)
n. 2–3 palsternakkaa (n. 250 g)
2 kananmunaa
4 rkl jauhoja (esim. tattarijauhoja)
1 tl paprikajauhetta
1 rkl hunajaa
0,5 tl suolaa
mustapippuria
lipstikkaa, timjamia tai muuta yrttiä (kuivattuna tai tuoreena)

Paahda hampunsiemeniä pannulla ilman rasvaa muutama minuutti. Liesi saa olla aika kuumalla, sekoittele välillä. Siemenet saavat hiukan ottaa väriä ja keittiöön leviää paahteinen tuoksu. Anna jäähtyä hetki.

Jauha siemenet sauvasekoittimella rouheeksi.

Raasta palsternakat ja sekoita kaikki ainekset keskenään. Jos taikinasta tulee liian paksua, voit lisätä joukkoon hieman jotakin maitotuotetta tai vettä.

Laita pannuun pieni nokare voita ja loraus oliivi- tai rypsiöljyä. Lusikoi pannuun reilu ruokalusikallinen taikinaa ja painele sämpylän kokoiseksi pihviksi. Paista keskilämmöllä muutama minuutti per puoli. Taikinasta tulee 10–20 pihviä.

Ohjetta voi huoletta muokata kaapeista sillä hetkellä löytyvien ainesosien mukaan. Esimerkiksi murskatut pähkinät tai kikherneet sopivat hyvin sekaan. Palsternakan voi korvata porkkanalla tai jollain muulla juureksella.

GUACAMOLE

3 kypsää avokadoa
valkosipulinkynsi (ehkä useampikin)
pieni sipuli
tomaatti
1/2 (– 1) limetin mehu
puoli kimppua korianteria varsineen
noin 0,5 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria myllystä
(chiliöljyä tai tuoretta chiliä pieneksi pilkottuna)

Halkaise avocadot ja kaavi lihat kulhoon. Muussaa haarukalla, massan ei tarvitse olla tasaista. Purista limemehu joukkoon ja sekoita.

Silppua sipuli ja pilko tomaatti pieniksi paloiksi (halutessasi voit poistaa tomaatista siemenet). Saksi korianteri varsineen ja purista valkosipuli sekaan. Rouhi mukaan mustapippuria ja suolaa. Lisää oliiviöljyä ja halutessasi chiliä, sekoita. Tarkista maku. Parhaimmillaan guacamole on tekeydyttyään pari tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua.

Guacamole säilyy päivän–pari jääkaapissa ja värikään ei tummu, kun puristat aterian päätteeksi pinnalle tilkan limemehua.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: