Viikko laduilla

14 Maa

Koko talven ajan olen halunnut päästä hiihtämään. Mahdollisuuksia siihen harrastukseen ei kotipaikkakunnalla ole paria lenkkiä enempää tarjoutunut, vaan aika on kulunut lähinnä talvea odotellessa.

Viime viikko onneksi korjasi tilanteen, sillä lähdimme lomalle Pohjois-Suomeen. Vuokrasimme mökin mahdollisimman rauhalliselta alueelta, jossa saisimme hiljentyä luonnosta nauttien koko viikon ajan. Tämä osa suunnitelmasta onnistui täydellisesti!

metsamaja-5885

Kelit olivat pohjoisessa vielä vallan mainiot hiihtoa ajatellen. Kovat pakkaset eivät olleet riesana, mutta lunta riitti silti vaikka Etelä-Suomelle jaettavaksi asti. Matkaseurueeni päästeli välillä pientä marinaa suksien heikosta pidosta, mutta minä sain nauttia uusista Optigrip-suksistani, jotka olivat hyvin optimaaliset hiukan nollan alapuolella seilaavaan lämpötilaan. Luistosta jouduin välillä vähän tinkimään, mutta tulipa ainakin urheiltua senkin edestä.

metsamaja-5878

Ehdottomasti kauneimman ja rauhallisimman hiihtoympäristön tarjosi Riisitunturin kansallispuisto. Puissa oli ajoittain melkein enemmän naavaa kuin itse puuta, lumipeitteen ainoat jäljet ladun ulkopuolella olivat eläinten tassuista peräisin, ja välillä huomasi kuukkelin tervehtivän tunturipuun oksilla. Tunnelma oli tarunomainen. Aika ajoin täytyi pysähtyä kuuntelemaan parasta ääntä: täydellistä hiljaisuutta.

metsamaja-5893

metsamaja-5884

Kaikki ei aina voi sujua suunnitelmien mukaan. Meillä oli suuret – ehkä vähän turhankin suuret – suunnitelmat erävaelluksesta metsäsuksilla. Toiveikkaina pakkasimme ahkioon lämpimät makuupussit, hyvät eväät, kompassin ja kartan. Ajatuksissa oli suunnata talvisen luonnon keskellä yöksi tunnelmalliseen autiotupaan.

Tämä suunnitelma jäi toteutettavaksi seuraavaan kertaan, sillä erämaahiihtoreitin kunto ei ollut ihan sellaista laatua, mitä olimme toivoneet.

metsamaja-5964

Tämä takaisku ei koitunut niin mahdottoman harmittavaksi, kun kaivoimme ahkiosta eväät esille ja valmistimme nuotiolounaan. Maisemat lohduttivat myös, vaikka niitä olisi halunnut katsella enemmänkin. Onneksi ne maisemat pysyvät siellä odottamassa meitä.

metsamaja-5969

metsamaja-5994

metsamaja-5990

Hiihdimme viikon aikana paljon, ja vastapainoksi täytyi myös saunoa paljon. Vuokraisäntämme käytti yhden päivän valmistaakseen meille taivaallisen saunakokemuksen savusaunassa ja avannossa. Saunassa vierähti koko pitkä ilta, kunnes oli pakko lähteä nukkumaan, kun lihaksissa vielä oli vähän liikuntakykyä jäljellä sänkyyn kapuamista varten.

metsamaja-5959

En ollut koskaan ennen käynyt avannossa. Minua on melko hankala saada järveen kesälläkään, joten pääsin yllättämään itseni tämän talvisen uima-altaan äärellä. Jäin heti koukkuun.

metsamaja-5918

metsamaja-5914

Illan kulku kiersi samaa kehää: pulahdus jäätävään, jopa hiukan hyvällä tavalla kivuliaaseen tunteeseen ja rauhallinen tallustelu takaisin savusaunan lempeisiin löylyihin nauttimaan endorfiinihumahduksesta. Välillä löylyistä ulos kuuntelemaan pihapiirin helmipöllön huhuilua ja juomaan avannosta lasiin nostettua putipuhtoista vettä.

metsamaja-5926

metsamaja-5934

En ole varmaan koskaan nukahtanut yhtä nopeasti sekunneissa kuin tämän illan jälkeen. Bonuksena huomasin, että avannossa pulahtaminen kävi minulle kipulääkkeestä vammoistani johtuviin kroonisiin kiputiloihin. Tätä lisää!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: