Kasvilaari kerrostalopihassa

29 Maa

Asumme kaupungissa kerrostalossa, mutta minulla on kova tarve kasvattaa omaa ruokaani ja saada kynnenaluset multaiseksi. Ikkunalautapuutarha on vuosia helpottanut hitusen kasvimaahaaveitani, mutta rehellisyyden nimissä se on hyvin kaukana niistä mahdollisuuksista, mitä todellinen kasvimaa tarjoaa.

Viime vuonna päätin ottaa askeleen eteenpäin kaupunkiviljelyurallani. Arkaillen kyselin taloyhtiössä muiden mielipidettä siihen, jos rakentaisin pienen kasvilaarin suojaisalle sisäpihallemme, joka on vähällä käytöllä. Iloinen yllätys oli, että moni muukin oli haaveillut samasta asiasta ja innostui kovasti kuullessaan ehdotukseni. Meitä oli saman tien kasassa iso joukko asukkaita, ja yhteisvoimin rakensimme keväällä pihalle ison laarin, jossa kelpaa viljellä. Laarista tehtiin saman tien sen verran korkea, että citykanit joutuvat etsimään eväänsä muualta.

Lopputulos mukavan keväisen talkoopäivän päätteeksi oli paljon hienompi kuin mitä osasin odottaa. Kylläpä meidän taloyhtiössä asuu taitavia rakentajia! Samalla tuli vuosien moikkailun jälkeen juteltua naapureiden kanssa muutakin kuin ”hyvää päivää”. Tästä tutustuminen pääsi alkuun.

metsamaja-6533

Valitsimme laariin kasvatettavaksi paljon sellaisia kasveja, joiden satoa voi käydä noukkimassa pitkin kesää. Lukuisat yrttilajit, salaatit ja herneet pääsivät ruoka-annoksiimme harva se päivä. En tiedä, olimmeko me mieheni kanssa sadon suurimpia kuluttajia, mutta hyvin kaikkea tuntui riittävän, vaikka sato oli kaikille talkooporukassa oleville vapaassa käytössä.

Tämän kasvimaan hoito oli varsin leppoisaa, sillä siihen osallistui iso määrä ihmisiä. Pidimme rappukäytävässä kalenteria, johon tehtiin merkintä, jos oli käyty kastelemassa. Kastelu ei siis koitunut ongelmaksi, vaikka oli välillä pidemmän ajan pois kotoa.

metsamaja-0467

Loppukesästä laariin alkoi kypsyä kirsikkatomaatteja, jotka olivat muuten parhaimman makuisia kirsikkatomaatteja ikinä. Niitä päätyi myös viime syksynä julkaistuun Metsämajan juttuun sesonkiherkuista.

Tomaatteja sai poimia pitkälle syksyyn. Hiukan varjoisassa paikassa niiden kypsyminen oli hidasta, mutta se onnistui kuitenkin lopulta hyvin.

metsamaja-1560-2 metsamaja-5

Se ainakin on takuuvarmaa, että maa-artisokka viihtyi laarissamme. Meidän kokemattomuutemme huomaa siitä, että maa-artisokka pääsi kasvamaan aitiopaikalle keskelle laaria. Sehän kasvoi aivan valtavaksi puskaksi hiukan varjostaen muita kasveja.

Tänä keväänä osaamme todennäköisesti olla vähän fiksumpia lajien sijoittelun suhteen. Mutta ei sen puoleen, maa-artisokan tarina oli todellinen menestys. Sen kukat värittivät pihaamme pitkään itse sadon tuomasta ilosta puhumattakaan.

metsamaja-1558 metsamaja-1539 metsamaja-0470Syksyllä pidimme talkooporukan kesken sadonkorjuujuhlan. Jännitys oli suuri, kun aloimme nostaa juuressatoa ihka ensimmäistä kertaa omasta kaupunkikasvimaastamme. Sato oli valtava ainoastaan maa-artisokan suhteen, mutta saimme muistakin juureksista maistiaisia kaikille.

Parasta oli viettää ilta puuhastellen ja jutellen kesän aikana entistä tutummiksi tulleiden naapureiden kanssa. Kyllä meillä oli hauskaa!
metsamaja-12
Kaikki osallistuivat sadosta tehtyjen ruokien valmistukseen. Mukavuutta lisäsi, että eräs naapureista osoittautua ammattikokiksi. Väittäisin silti, ettemme me muutkaan saaneet sen heikompia makupaloja aikaiseksi – varsinkaan hyvässä ohjeistuksessa.

Viljelemämme härkäpapu sinnitteli koko kesän maa-artisokan varjossa. Sitkeästi se kasvatti yhden pavun jokaiselle sadonkorjuujuhlaan osallistuneelle maistiaiseksi. Tämä suorastaan sympaattinen sato herätti hilpeyttä ja antoi monille uusia kokemuksia. Oletko sinä maistanut itse viljelemääsi, tuoretta härkäpapua? metsamaja-16

Nyt meillä on meneillään naapuriporukan kesken kovat suunnitelmat ensi kesän suhteen. Tomaatintaimet ovat jo kasvamassa ja ainakin minä hypistelen intoa puhkuen Hyötykasviyhdistyksen siemenluetteloa. Muutamasta suusta on myös lipsahtanut kysymys toisen laarin rakentamisesta. Kohta pääsee multaan käsiksi!

2 vastausta to “Kasvilaari kerrostalopihassa”

  1. Keskeneräinen 30.3.2014 klo 13:47 #

    Tavattoman mukava juttu! Toivottavasti moni lukee tämän ja saa tästä idean!

  2. Rouva Niskanen 31.3.2014 klo 07:49 #

    Samaa mieltä edellisen kirjoittajan kanssa 🙂 Hyvä kun kirjoitit, minun on tehnyt mieli udella tästä asiasta jo aikaisemmin. Kyllä se myös rva:n mielestä kiinnostavalta kuulostaa, parveke- ja ikkunapuutarhat ovat mukavia, mutta kyllä kasvilaari sellaisen kerrostalossa voittaa! Kerro ihmeessä, kun tiedät, mitä kaikkea aiot tällä kertaa laariin kylvää! Minulla olisi täällä uudessa asunnossamme mahdollisuus parvekepuutarhaan, mutta toteutus lienee meidän tytön, melkein 1v., kanssa nyt vähän hankala (pitäisi saada kaikki kasvit tarpeeksi ylös roikkumaan). Kyllä tämä on sellainen trendi, jonka voi vain toivoa yleistyvän 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: