Kevätkeitto

18 touko

metsamaja-9664

Metsästä saa taas mahan täyteen! Kevään hittiruokaa ovat villivihannekset ja korvasienet. Metsämajassa aloitamme villivihannestastingin tuttavallisesti nokkosella. Marttojen keväiseen keittoon pääsevät nokkosen lisäksi tuore kala- ja sienisaalis. Olen muunnellut keiton ohjetta, mutta alkuperäinen versio on julkaistu Martat-lehdessä 3/2013.

METSÄMAJAN KEVÄTKEITTO

noin 1/2 litraa nokkosia
6-8 perunaa (esim. siikli)
2 porkkanaa
2 sipulia
200-300 g ahventa tai kuhaa
noin 2 esikäsiteltyä korvasientä
kalafondia veteen laimennettuna
sitruuna
öljyä
suolaa
mustapippuria

Keitä kattilassa vettä kiehuvaksi ja ryöppää nokkosenlehdet dippaamalla ne kiehuvassa vedessä. (Ryöppäysvesi kannattaa jäähdyttää ja käyttää loppusilauksena juuri pestyjen hiusten huuhteluun. Nokkosvesi saa hiukset kiiltämään upeasti.) Leikkaa lehdet karkeaksi silpuksi.

Pese perunat ja porkkanat. Paloittele kasvikset. Kuori ja hienonna sipulit.

Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipuleita. Lisää nokkossilppu ja kasvikset. Lisää kalalientä sen verran, että kasvikset peittyvät. Keitä kasvikset lähes kypsiksi.

Mausta kalafilee suolalla ja pippurilla. Leikkaa filee suupaloiksi. Hienonna ryöpätyt (kts. ohje alla) korvasienet. Lisää kalat ja sienet keittoon kypsymisen loppuvaiheessa. Purista sitruunasta mehua keiton mausteeksi. Maista ja lisää tarvittaessa mustapippuria ja suolaa.

Nauti keitto muistellen mukavaa päivää, jonka todennäköisesti vietit keväisessä metsässä keiton aineksia kerätessäsi.

metsamaja-6543

KORVASIENEN ESIKÄSITTELY

Korvasieni on käsittelemättömänä erittäin myrkyllinen. Oikein käsiteltynä se on mitä mainioin ruokasieni. Ei kannata turhaan pelätä tätä sientä, sillä esikäsittely on helppoa. Netistä löytyy ryöppäykseen monenlaista ohjetta, mutta minä luotan Marttojen neuvoihin.

metsamaja-6364

Harjaa sienistä hiekka pois ja leikkaa jalan tyvi. Halkaise sienet, koska ontto lakki voi kätkeä sisuksiinsa salamatkustajia.

Keitä sienet väljässä vedessä (1 osa sieniä, 3 osaa vettä) 2 kertaa vähintään 5 minuuttia. Huuhtele sienet huolellisesti keittämisen välillä ja lopuksi. Vaihda keittovesi toiseen keittokertaan ja heitä vesi pois ryöppäyksen jälkeen. Tuuleta hyvin keittämisen aikana.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: