Kesän paras nokkospiiras

2 Kes

metsamaja-1385

Nokkonen on erittäin ravintorikasta ja suorastaan yllättävän hyvää, joten miksipä emme söisi sitä. Meidän keittiössä nokkosta hujahtaa pataan jos toiseenkin. Nokkosta saa kerätä tuoreena koko kesän, kun se kasvattaa aina uudet taimet edellisten päädyttyä ateriaksi. Vain nuoret, kukintoja vailla olevat nokkoset ovat keräämisen arvoisia. Älä lannistu, jos kaikki löytämäsi nokkoset ovat ylikasvaneita. Katko varsia ja palaa paikalle myöhemmin uutta satoa poimimaan.

Vinkki nokkosten keräämiseen: käytä nahkakäsineitä. Polte tulee lähes kaikesta muusta läpi, mutta nahkahanskojen kanssa ei ole mitään ongelmaa.

Nokkoset täytyy ryöpätä korkean nitraattipitoisuuden takia. Se on nopea toimenpide, sillä riittää, että upottaa nokkosnipun kiehuvaan veteen hetkeksi pitäen nippua varsista kiinni. Asian voi toki hoitaa myös siivilän avulla, jos ryöppää pelkkiä lehtiä.

Jopa kuivattavaksi talven varalle päätyvät nokkoset kannattaa ryöpätä, vaikka se ei nitraatin puolesta ihan välttämätöntä olisikaan. Ryöppäys saa nokkoset pysymään kirkkaan vihreinä kuivattunakin.

Kasvikuivuri olisi tietysti varsin pätevä vekotin, mutta emme ole hankkineet sellaista kroonisen tilanpuutteen vuoksi. Meillä on todettu tehokkaaksi kuivausmenetelmäksi roikottaa ryöppäyksessä kastunutta nokkosnippua tuulettimen puhalluksessa yön yli. Hyvin kuivuvat!

Joitain vuosia sitten bongasin Hyvä Terveys –lehdestä nokkospiiraan ohjeen, joka osoittautui nimensä veroiseksi. Ohjeessa on hämmentävän paljon kaikenlaisia ainesosia. Olen ihan varma, että kaikki niistä eivät ole välttämättömiä, joten rohkeasti vain soveltamaan. Laitan ohjeen tänne nyt kerrankin alkuperäismuodossa.

Täytyy sanoa, että tästä ovat kyllä ihan kaikki tykänneet.

KESÄN PARAS NOKKOSPIIRAS

Pohja
2 dl juoksevaa rypsiöljyvalmistetta (tai ihan rypsiöljyä)
150 g juustoraastetta
2,5 dl täysjyvävehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
0,5 dl ruisleseitä
2 tl leivinjauhetta
1 dl vettä

Täyte
200 g valkosipulituorejuustoa (tai maustamatonta tuorejuustoa ja puristettua valkosipulia)
400 g kermaviiliä
1 ps pinaattikeittoaineksia (tai 1 annos valmista pinaattikeittoa ja yksi kermaviilipurkki vähemmän)
4 dl ryöpättyä, hienonnettua nokkosta
3 rkl vihreää pestoa
ripaus muskottipähkinää
1 tl suolaa
5 kananmunaa

Sekoita taikinan ainekset, vaivaa vähän ja anna taikinapallon vetäytyä jääkaapissa noin puoli tuntia.

Sekoita kaikki täytteen ainekset kulhossa. Painele taikina suuren piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa uunin keskitasolla 200 asteessa n. 10 min.

Levitä täyte pohjan päälle ja jatka kypsentämistä uunin alatasolla noin 35 min., kunnes täyte on hyytynyt ja pinta on herkullisen värinen.

Anna jäähtyä vähän ennen tarjoilua. Raikas salaatti lisänä tekee tästä maittavan ja täyttävän lounaan.

metsamaja-5096

Mainokset

2 vastausta to “Kesän paras nokkospiiras”

  1. Keskeneräinen 2.6.2014 klo 21:52 #

    Onpa tosiaan monenmoisia aineksia! Mitähän kaikkea esimerkiksi pinaattikeittopussi sisältääkään…

    Pesto voi olla se juttu tässä reseptissä. Täytyypä kokeilla, miten se sopii nokkosen kanssa.

    • Metsämaja 3.6.2014 klo 08:38 #

      Juuri tuota pinaattikeittopussin tarpeellisuutta epäilen itse eniten. Einekset piiraan seassa särähtävät korvaani. 😉 Alkuperäisessä ohjeessa puhuttiin vain kuivakeittopussista, mutta ei meidän lähikaupassa edes myydä sellaista, joten olen laittanut sekaan vähän valmista pinaattikeittoa. Hyvää on tullut, mutta tuskin pinaattikeiton ansiosta. Seuraavaksi kokeilen ihan ronskisti ilman. Peston kyllä jätän, se sopii!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: