Keskikesän kuulumisia

24 Kes

Metsämajassa on viime viikkoina katseltu, haisteltu ja maisteltu keskikesän tunnelmaa ahkerasti sekä Suomessa että maailmalla. Kirjoittelu onkin jäänyt vähemmälle, kun asioiden kokeminen ja eläminen on pitänyt tiiviisti otteessaan.

Juhannukseeni kuului rauhoittuminen järvimaiseman äärellä. Samalla reissulla poimin paljon kehuttua nokkosta lautaselle ja säilöön talviaterioita odottamaan.

Tässä teille kuvasarjana nokkosten käsittelyn ”step by step”. Tätä herkkua ei olekaan helppo löytää talvella, ellei omassa kaapissa odota purkki jos toinenkin täynnä eloisan vihreitä lehtiä.

Kerää ruuanlaittoa varten vain tuoreita nokkosia, joissa ei ole vielä kukintoja. Jos nokkosapajassasi on vain reikälehtisiä, nuhjuisia ja puisevia polttiaisia, niin katko vanhat varret ja jää odottamaan uutta satoa. Vältä keräämistä alueilta, joissa on pohjana vanhaa lantalaa tai tunkiota – kuten vanhojen navettojen reunamilla. Niissä nokkosiin kerääntyy likaa nitraattia. Houkuttavaksi näistä paikoista keräämisen tekee se, että juuri siellä nokkoset tuntuvat kasvavan erityisen rehevästi.

Tämä oma saaliini löytyi tällä kertaa kukkaniityltä, jossa ei ensin näkynyt olevan yhtään ainutta nokkosta. Kummasti niitä kuitenkin pilkisteli sieltä muiden kasvien seasta, kun katsoi vähän tarkemmin.

20140622-001

Nokkosten käsittely helpottuu huomattavasti, kun ne solmii yhteen pieniksi nipuiksi.

20140622-002

Hetki kiehuvassa vedessä poistaa turhan nitraatin ja saa nokkoset säilyttämään vihreytensä kuivattunakin.

20140622-003

Ryöppäyksen jälkeen voi irroittaa lehdet varsista ja pakastaa ne sopivina annosmäärinä. Toinen vaihtoehto on kuivata ja säilöä rapeat lehdet ilmatiiviissä purkissa. Molemmat säilöntätavat sopivat vallan mainiosti ruuanlaittoon.

20140623-005

Nokkosten ryöppäysvesi kannattaa toki hyödyntää hiusten kaunistamiseen. Samaan saunahetkeen sopii täydellisesti koivukuorinta.

20140623-004

Odotan malttamattomana, että pääsen kertomaan muistakin asioista, jotka ovat innostaneet ja virkistäneet tänä kesänä. Ihan kaikesta en ehdi kertoa tämän sesongin aikana, mutta ei hätää – ensi vuonna on uusi sesonki.

Nyt on aika nauttia tästä hetkestä!

20140621-001

2 vastausta kirjoitukseen “Keskikesän kuulumisia”

  1. Keskeneräinen 25.6.2014 klo 17:23 #

    Hyvä juttu ja ihanan tunnelmalliset kuvat!

    • Metsämaja 29.6.2014 klo 19:10 #

      Kiitos! Toivottavasti kaikille tuli ainakin selväksi, miten nokkosten kanssa toimitaan. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: