Sesonkisalaatti

29 Kes

Glorian ruoka&viini 4/2014 inspiroi valmistamaan ruokaisan vegesalaatin, joka taipuu sesongin mukaan. Metsämajassa siitä on tehty tähän mennessä kaksi erilaista versiota, joista molemmat maistuivat viimeistä murusta myöten.

Salaatti muodostuu vakiona pysyvästä pohjasta, johon voi lisätä tai olla lisäämättä melkein mitä tahansa. Suosittelen vilkaisemaan lähistön luontomaisemia, kun alat tehdä salaattia. Villivihannekset, marjat ja sienet hinkuvat kaikki pääsyä lautasellesi.

SALAATTIPOHJA (4 annosta)

2 dl kvinoaa
3 dl kasvislientä
1–2 valkoinen tai vihreä kukkakaali
3 rkl öljyä
muutama timjaminoksa
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria myllystä
200 g vuohenjuustoa
2 dl paahdettuja (ja suolattuja) macadamia-pähkinöitä
6 dl salaattia, esim. rucolaa tai vuonankaalia

KASTIKE

3 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
1 tl juoksevaa hunajaa
1/2 tl (sormi)suolaa
1/4 tl mustapippuria myllystä

SESONKILISÄ

tuoreina versoina löytyviä, ilman ryöppäystä syötäviä villivihanneksia (esim. ketunleipää, poimulehteä, koivunlehtiä, mustikanlehtiä, siankärsämöä, kuusenkerkkiä, metsämansikan kukkia)

sieniä (vielä tässä vaiheessa kesää turvaudun herkkusieniin, mutta kohta salaattiin pääsee kantarelleja, tatteja, orakkaita tai haperoita)

marjoja (esim. punaherukoita, juolukoita, variksenmarjoja, karpaloita)

20140530-001

1. Huuhtele kvinoa huolellisesti tiheässä siivilässä kylmällä vedellä. Jätä se valumaan siivilään noin 15 minuutiksi.
2. Kiehauta kasvisliemi kattilassa.
3. Kuullota valutettua kvinoaa kuivalla, kuumalla paistinpannulla noin 1 minuutti tai kunnes kvinoa paahtuu hieman ja alkaa tuoksua. (Rehellisyyden nimissä tämä kuullotus on Metsämajan keittiössä toistaiseksi hypätty yli.) Laita paahdettu kvinoa kasvisliemeen. Anna porista kannen alla n. 15 minuuttia. (Tarkka keittoaika löytyy pakkauksen kyljestä.)
4. Tee kastike sekoittamalla kaikki aineet keskenään.
5. Irrota kukkakaali nupuiksi. Putsaa ja paloittele sienet. Paista kukkakaali ja sienet pannulla öljyssä timjamin kanssa n. 5 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.
6. Laita kvinoa kulhoon. Lisää joukkoon kukkakaalit, sienet ja kastike. Sekoita hyvin.
7. Pilko vuohenjuusto kiekoiksi ja paista pannulla pinta rapeaksi. Voit lisätä vuohenjuuston salaattiin myös murusina, jos paistaminen käy voimille.
8. Asettele salaattipohjan päälle paahdetut pähkinät, salaatinlehdet, villivihannekset, marjat ja vuohenjuustokiekot.

20140620-001

Ensimmäisessä salaattiversiossa (ylempi kuva) sesonkilisänä on herkkusieniä, siankärsämöä, koivunlehtiä, mustikanlehtiä, poimulehtiä, pakastettuja punaherukoita ja juolukoita. Kukkakaalin kaveriksi pääsi parsakaali. Joukkoon eksyi myös paistettua tofua. Vuohenjuusto unohtui jääkaappiin.

Toisessa versiossa (alempi kuva) sesonkilisänä on herkkusieniä ja pakastettuja karpaloita. Metsän tuoretiski tarjosi tällä kertaa ketunleipiä, kuusenkerkkiä, mustikanlehtiä ja metsämansikan kukkia.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: