Välillä voi onnistua

2 syys

20140831-6233

Viime viikonloppuna lähdimme kesän viimeiselle mökkireissulle. Pakkasimme mukaan kaikenlaisia harrastuskamppeita siltä varalta, että sataa joka päivä. Olin suunnitellut maalaavani ja tekeväni käsitöitä Järvi-Suomen luonnonrauhassa.

Elämä ei aina mene suunnitelmien mukaan. Mökillä meitä oli vastassa positiivinen tattikatastrofi.

20140830-6114

Eipä siinä sitten tarvinnut miettiä miten käyttäisi aikansa, sillä herkkutatteja oli pilvin pimein mökin ympäristössä. En ole ikinä ennen päässyt kohtaamaan näin upeaa tattisatoa. Kaiken huipuksi melkein jokainen vastaantuleva tatti oli tattien aatelissukua, eli herkkutatti. Ja hyväkuntoinen sellainen.

20140830-6151

Nyt lupaan olla valittamatta sateisista ilmoista. Sateet toivat meille tämän riemukkaan sienestysonnen kaikkien niiden kuivien, sienettömien viikkojen jälkeen. Antaa sataa vaan!

20140830-6132

Ensimmäisenä iltana söimme herkkutattipastaa, joka oli suorastaan itkuhyvää. Makuaromeja lisäsi varmasti myös tunne siitä, kuinka oli onnistunut löytämään nämä herkut kesän aiempien köyhien sieniretkien jälkeen.

Elämä ei ollut kuitenkaan pelkkiä tatteja, sillä metsä tarjosi myös muita herkkusuille sopivia löytöjä.

Ukonsieni paistettiin leivän päälle. Nam!

20140828-5

Tuhkelot pääsivät viime vuonna Metsämajan suosikkisienten joukkoon. Tällä mökkireissulla niitä riitti joka päivälle pienten leipien päälle. Voissa valkosipulin kanssa paistettuna… Aijajai!

20140831-6246

20140830-6203

20140829-6086

Toisena mökkipäivänä riensimme metsään heti aamiaisen jälkeen. Soudimme vähän matkaa järveä pitkin tutkimaan hiukan mökistä kauempana olevia metsiä. Arvaatte varmaan mitä sieltä löytyi: herkkutatteja.

Sienikorissa kulki mukana Suomalainen sienikirja (Korhonen, Penkkimäki), sillä tavoitteenamme on oppia tunnistamaan joka vuosi uusia sieniä.

20140829-6Nyt olimme saaneet vinkin, että sikurirousku on mitä mainioin ruokasieni. Näitä currylta tuoksuvia sieniä löytyi muutamia kappaleita hämyisistä kuusisammalikoista. Ne näyttävät päälle aika paljon kangasrouskuilta, mutta heltat ovat selvästi tummemmat. Ja kyllä, ne päätyivät Metsämajan suosikkisienten kaartiin.

Suuri riemuvoitto oli löytää leppärouskuja. Toisen päivän illalliseksi tarjoiltiin täten runsassienistä leppärouskurisottoa. Illallispöydässä aloimme pohtia, onko tästä enää paluuta arkeen. Onneksi se ei ollut sen hetken asia. Nyt oli aika ottaa vastaan kaikki nautinto tästä makujen sinfoniasta.

20140829-12

Toisen päivän sienisadosta jäi mukavasti säilöttävää talvi-iltoja sulostuttamaan. Tattien sekä leppä- ja sikurirouskujen lisäksi pakkaseen päätyi kantarelleja, orakkaita ja isohaperoita.

20140829-6079

Kolmas mökkipäivä alkoi tutustumisella marttojen kokoamaan sieninäyttelyyn Mikkelin Kenkäverossa. Näiden naisten sienitietämys on ihan omaa luokkaansa. Käytimme pitkän tovin näytesieniin tutustuen ja marttoja haastatellen eri sienten tunnusmerkeistä ja säilöntävinkeistä.

altAsivxlCSZpn67PiTLFE2n3MNz5oIlq-k4o3yiuI1EtCc

Kenkäveron opintoretken jälkeen lähdimme metsään taas uutta intoa puhkuen. Siellä ne tatit odottivat noutoa!

Retkikoira nautti kovasti, kun olimme joka päivä usean tunnin ajan äärettömien keppivarantojen keskellä.

20140830-6099

Herkkutatit suorastaan jonottivat pääsyä Metsämajan valokuvaajan suuhun.

20140830-6174

Metsässä kulkiessa saimme samalla seurata jopa yllättävän vilkasta asukastoimintaa. Palokärjen, pyyn ja korpin kannanotto asioihin kuului yksitellen ja lopulta kaikki yhteen ääneen. Teerillä oli myös vilskettä meneillään, sillä osuimme syyssoitimen areenan kupeeseen. Taisimme kuitenkin olla aika epätoivottuja vieraita.

Siinähän niitä nyt olisi.

20140830-6194

Korissa olleiden 87 herkkutatin käsittely kävi työstä. Onneksi sellaista työtä tekee ilolla, vaikka aikaa kului tuntikaupalla yöhön asti.

20140830-6208

Pyrimme kuivaamaan mahdollisimman suuren osan sadosta, sillä kuivattuna tatin aromit tiivistyvät ja säilyvyys on lähes ikuista. Kuivaus vaati melkoista virittelyä, mutta saimme tällä hyttysverkkojen, patterin, takan ja tuulettimen yhdistelmällä kuivumisen hyvään vauhtiin. Samalla lämpeni mökkikin.

Toinen vaihtoehto olisi ollut käyttää saunan kuivaavia ominaisuuksia hyödyksi. Tähän emme kuitenkaan ryhtyneet sen takia, että lämpötila olisi ollut haasteellisempaa pitää tasaisen sopivana.

altAtXnD62xZOf4ARTy_6tEE0Np4_gsZ2-2Jkr96pLcv7CR

Kasvikuivurin puutteessa erittäin tehokkaaksi kuivausmenetelmäksi löytyi lopulta mökkireissun jälkeen pyykinkuivauskaappi. Esikuivatut tatit rapisivat jo lyhyen kaappikäsittelyn jälkeen.

Viimeisenä mökkipäivänä keräsimme vielä pienet tatit, jotka olimme aikaisemmilla reissuilla jättäneet kasvamaan. Tatit todella kasvavat ihan silmissä, joten näistä ”jämistä” kertyi tasan 50 napakkaa tatteroista.

Meihin oli iskenyt väliaikainen tatin pilkkomisuupumus, joten veimme viimeisen päivän sadon kotiin sellaisenaan. Tatit yöpyivät yhden yön jääkaapissa pyyheliinojen päällä, jotta ne eivät vetistyisi kosteudesta. Seuraavana päivänä ne täytyi pilkkoa, paistaa ja pakastaa. En suosittele kokeilemaan tattien säilyvyyttä tuoreena yhtä yötä kauempaa, jos tahtoo pelata varman päälle napakoiden, madottomien tattien saamiseksi lautaselle.

Yhteensä keräsimme pitkän viikonlopun aikana melkein 200 herkkutattia. Ei tätä voi ihan uskoa todeksi.

Loppuun muistutus, että löytyy sieltä metsästä ruokasienten lisäksi myös muita erilaisia huvittavia väriläiskiä. Lukijat hyvät, menkää metsään!

20140830-6163

2 vastausta kirjoitukseen “Välillä voi onnistua”

 1. Keskeneräinen 3.9.2014 klo 10:03 #

  Olipa todella mieletön saalis! Aivan pelottaa mennä metsään; miten jaksaisin käsitellä tuollaisen saaliin? Tähän asti olen löytänyt vasta pari herkkutattia. Eilen meillä oli taivaallista herkkutattirisottoa, sitä mihin tulee sitruunankuortakin. Ehkäpä lähden tänään hakemaan lisää tämän jutun innoittamana.

  • Metsämaja 4.9.2014 klo 21:51 #

   Kuulemieni juttujen perusteella muutkin ovat löytäneet muhkeita sienisatoja. Tämä on ihan kulta-aikaa viettää monta hetkeä metsässä. Löytämisen riemuun ei kyllästy ikinä.
   Sitruunankuori tattirisotossa kuulostaa todellakin kokeilemisen arvoiselta. Kiitos vinkistä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: