Karpaloilla herkuttelua

13 Mar

20141030-8683

Torronsuo kutsui meitä näin loppusyksystä, sillä kesällä näimme siellä aivan tolkuttoman paljon karpalon raakileita. Meillä kävi hyvä tuuri siinä mielessä, että aurinko paistoi ja antoi meille energiaa kuljeskella suota pitkin koko päivän ajan.

Pienoinen pettymys oli sen suhteen, että kesällä mielikuviin jääneet pohjattomat karpalovarannot eivät tulleet vastaan. Karpaloita kyllä löytyi, mutta sai niiden löytämiseksi tehdä vähän töitäkin. Kuka meidän karpalot on vienyt, kun emme nähneet edes jalanjälkiä? Tai sitten muistot kesältä ovat paisuneet mielikuvituksessa ihan uusiin svääreihin…

20141030-8704

Suokävely käy urheilusta, joten eväät maistuivat erityisen herkullisilta. Varsinkin kun saimme mukuttaa itse juureen leivottua ruisleipää oman ikkunalaudan chileillä maustettujen kurkkujen kera. Ainakin minä saan suurta mielihyvää siitä, jos olen saanut olla mukana ruokani kasvatuksessa, keräämisessä ja säilömisessä. Ei meillä toki näin päästä läheskään joka päivä syömään. Mutta mitä enemmän, sitä maukkaampaa.

20141030-8690

Kotona testasimme heti päivän saaliista mausteista karpaloherkkua, joka on aivan erinomainen lisä syksyisiin illanistujaisiin. Tämän herkun ohjeen olen bongannut Kauneus&Terveys –lehdestä. Siinä yhdistyvät suorastaan koukuttavalla tavalla makea, hapan ja suolainen. Mausteet tuovat jouluisen säväyksen, joka on tervetullutta tähän pikkujouluaikaan.

20141030-8720

MAUSTEINEN KARPALOKASTIKE

(noin 0,5 litran purkki)

2 dl sokeria
2 dl vettä
400 g karpaloita (noin 5 dl)
1 kanelitanko
5 kokonaista neilikkaa
ripaus suolaa
ripaus maustepippuria

1. Mittaa kattilaan sokeri, vesi, kevyesti murskatut karpalot, kanelitanko ja neilikat (neilikat kannattaa laittaa harsopussiin tai vaikka teesiivilään, jotta ne on helppo nostaa pois).
2. Kiehauta ja keitä, kunnes seos muuttuu hieman hillomaiseksi. Mausta suolalla ja maustepippurilla.
3. Hauduta vielä pari minuuttia ja tarkista maku. Poista kanelitanko ja neilikat.
4. Purkita ja säilytä viileässä.
5. Tarjoa lisukkeena ruokien tai juustojen kanssa.

Tämä karpaloherkku sopii täydellisesti L’Auratae Nero d’Avola -viinin kanssa. Kyseinen viini on karpaloinen, joten se on varmasti muidenkin karpaloruokien hyvä ystävä.

20141103-9106

Mainokset

2 vastausta to “Karpaloilla herkuttelua”

  1. Keskeneräinen 14.11.2014 klo 10:53 #

    Onpa taasen hienot kuvat! Tuo viimeinen karpalokuva on kuin joulukoriste.

    • Metsämaja 14.11.2014 klo 11:39 #

      Kiitos! Karpalot ovat kuvauksellisia marjoja. Suolla on äärettömän paljon muitakin nättejä yksityiskohtia, vaikka meininki näyttäisi maisemakuvassa hyvin karulta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: