Koivunmahlamaistiaisia

22 Huh

Suomen luonnosta saa herkkuja ruokapöytään jo varhaiskeväästä lähtien. Olemme parina keväänä kokeilleet koivunmahlan valutusta. Paras mahlakausi on kun maan routa alkaa sulaa pintaosista, mutta lehtisilmut eivät ole vielä puhjenneet. Runsaimman valuman ajankohdan löytämiseen tarvitaan selvästi enemmän kokemusta kuin kaksi valutuskokeilua, mutta olemme sentään saaneet maistiaisia.

Puun rungon alaosaan porataan pieni reikä, josta mahtuu juuri ja juuri sisään pilli tai muu valutusväline. Sitten jäädään odottamaan saalista muutaman tunnin ajaksi. Mahla tulee säilöä jääkaapissa ja käyttää parin päivän sisällä tai pakastaa, sillä siihen ei ole lisätty säilöntäaineita.

Luonnollisesti porattavan koivun tulee olla oma puu tai ainakin puun omistajan täytyy olla juonessa mukana.

Tässä on ainut oikea käyttötarkoitus karmealle mainostajan muovihärpäkkeelle, jonka olemassaoloa saatoin vähän ihmetellä. 😉

20140421-6

Valmistimme tämän kevään vienosti makeasta mahlasaaliista herkkujen herkkua eli mahlalla terästettyä herkkutattikeittoa. Keiton ohje on kirjasta Koivunmahlaa ja kaviaaria (Tallberg, Lindgren 2012). Tähän saimme kulumaan pakkasesta viime syksyn hekumaalista herkkutattisatoa. Mahlan ja tattien sesonki ei ole samaan aikaan, joten jompi kumpi täytyy ottaa keittoon pakastimesta.

Mahlan keruu tapahtui vähän turhan kiireellä, joten saimme ainekset vain puolikkaaseen annokseen keittoa. Laitan tähän koko annoksen ohjeen. Keiton kylkeen sopi erinomaisesti Etiketti-lehdestä löydetyt makeansuolaiset timjamiskonssit.

20150409-2779

MAHLAINEN TATTIKEITTO

2 keskikokoista sipulia
2 valkosipulinkynttä
1/2 pientä porkkanaa
1/2 lehtisellerin vartta
1 laakerinlehti
1/2 tl kuivattua timjamia (tai pieni nippu tuoretta)
70 g voita
1 rkl vehnäjauhoa
1/2 kg tatteja
1 dl valkoviiniä
n. 1 l koivunmahlaa
1 dl kuohukermaa
suolaa ja mustapippuria myllystä

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli pieneksi silpuksi. Freesaa sipuleita, porkkanaa, selleriä ja mausteita voissa vartin ajan. Lisää jauhot joukkoon ja sekoita huolellisesti 5 minuutin ajan.

Paloittele tatit ja lisää ne pannuun muiden ainesten sekaan. Sekoittele aineksia vielä muutama minuutti.

Lisää joukkoon viini ja anna kiehua 5 minuuttia, jotta alkoholi haihtuu ja maut yhdistyvät.

Lisää puolet mahlasta ja keitä puolen tunnin ajan.

Lisää loput mahlasta, kiehauta ja soseuta samettiseksi. Lisää kerma ja kiehauta. Mausta suolalla ja pippurilla oman maun mukaan.

TIMJAMISKONSSIT

4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
0,75 dl sokeria (itse laitoin 0,5 dl intiaanisokeria ja hyvä tuli)
50 g kylmää voita
2 dl kuohu- tai ruokakermaa
1 dl raastettua cheddaria tai muuta maukasta juustoa
2 rkl tuoretta, hienonnettua timjamia
voiteluun: 1 kananmuna

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sekoita kuivat aineet keskenään.

Nypi joukkoon kuutioitu, kylmä voi. Lisää kerma, juusto ja yrttisilppu. Sekoita mahdollisimman nopeasti taikinaksi, ettei siihen muodostu sitkoa.

Muotoile taikinasta leivinpaperille kaksi pyöreää limppua. Painele esim. veitsenvarrella tai leikkaa taikinapyörällä jakouurteet.

Voitele kananmunalla. Paista uunissa n. 20 minuuttia. Leivonnainen on valmis, kun skonssin pohja on kauniin ruskea ja tuntuu kovahkolta.

Tarjoa paistolämpimänä voin kanssa.

20150409-2780

Nämä kyllä maistuivat!

Kerro jos sinulla on vinkkejä koivunmahlan suhteen! Olemme tosiaan vielä ihan aloittelijoita tässä asiassa, mutta haluamme päästä maistiaistasoa pidemmälle.

Advertisements

4 vastausta to “Koivunmahlamaistiaisia”

  1. Annis 22.4.2015 klo 16:38 #

    Onpas herkullisen kuuloista! Itsekin juuri koetan kulutella herkkutattivarantoja hissukseen tuolta pakkasesta pois. Koivun mahlan valutusta olen kokeillutkin pariin otteeseen, mutta kun omassa pihapiirissä ei ole luvallisia puita, jäänyt vähän ajatuksen asteelle. Minulla on kyllä toisaalta luvat kaupungin mailla tehdä lähes mitä ikinä keksinkään, joten sikäli voisi joskus käydä tuumasta toimeen!

    • Metsämaja 22.4.2015 klo 17:35 #

      Tätä keittoa kannattaa kokeilla! Sopii hienompiinkin juhliin. 🙂
      Ainesosien määriä voi soveltaa, jos ei saa esim. mahlaa tarvittavaa määrää. Mutta mahlan valutuksen kokeilu on hauskaa puuhaa. Hyviä hörppyjä koivusta!

  2. Jenni 24.4.2015 klo 14:26 #

    Hehe, toi muovihärpäke on niin ysäriä! Muistan lapsuudesta 😀

    • Metsämaja 24.4.2015 klo 15:05 #

      Jep, täytyy myöntää, että taisin lapsena pitää tuota pönikkää suorastaan coolina. Sieltä se löytyi vanhempien kaapin perukoilta pelastamaan mahlankahlitsemisyritykseni.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: