Vuohenputkipiirakka

29 Huh

Villivihannesta pukkaa etelässä jo huhtikuussa. Sesonki on nyt pääsemässä hyvään vauhtiin ensimmäisten nousijoiden matkassa. Me olemme maistelleet jo nokkosta ja vuohenputkea. Nyt alkaa näkyä muitakin herkkuja, joten täytyy lähteä taas kiertelemään pihapiiriä sillä silmällä.

Vuohenputki on vihattu rikkakasvi. Sitä ainakin riittää ihan niin paljon kuin ikimaailmassa jaksaa kerätä. Suhtaudun siihen vähän ristiriitaisesti; vuohenputki on mielestäni aidosti hyvää, mutta kokematon voi sekoittaa sen myrkyllisiin kasveihin. Myrkkykatko, myrkkykeiso ja hukanputki ovat ulkonäöltä harmillisen lähellä vuohenputkea, mutta tietyt merkit opettelemalla voi kerätä huoletta lautaselleen rikasta ravintoa.

IMG_2710

Vuohenputki viihtyy erityisesti pihapiirien seinustoilla, jossa se kasvaa nopeasti paksuksi vihermatoksi. Maukkaimmat lehdet ovat vielä supussa olevia. Tunnistus on tietysti hankalampaa suppulehtisten kanssa, joten keräyspaikan kasvuston täytyy olla ennestään tuttu.

Muutimme talven aikana asumaan Fiskarsiin, jossa on runsaasti puhdasta pihapiiriä villivihannesten keruuta varten. Innoissani lähdin keräämään ensimmäisiä maasta puskevia vuohenputkia. Keräsin niitä ison satsin, mutta sisälle päästyäni tuli kuitenkin pupu pöksyyn. En tuntenut kasvupaikkaa entuudestaan, eikä supussa olevista lehdistä ottanut selvää tarpeeksi varmuudella. Heitin siis nämä putket menemään, mutta palasin parin viikon päästä samalle alueelle. Vuohenputkea siellä kasvoi minkä ehti, joten jatkossa uskallan kerätä sieltä myös vastanousseet lehdet. Tämä olkoon esimerkkinä, että ei kannata lähteä päätä pahkaa keräämään mitä tahansa maasta nousee. Mutta ehdottomasti kannattaa lähteä keruureissulle pienen perehdytyksen jälkeen.

IMG_2735

Vuohenputkessa lehti jakaantuu kolmeen osaan, joista jokainen osa jakaantuu kolmeen lehdykkään. Alalehdet saattavat nopeasti katsottuna näyttää kaksilehtisiltä, mutta todellisuudessa siinä on kolme epäsymmetristä lehteä. Varsi on tyvestä punertava ja siinä on omanlainen miellyttävä tuoksu. Maku on mukavan yrttinen, ja tuoreet lehdet maistuvat hyvältä ihan sellaisenaan. Isommat lehdet kannattaa ryöpätä nopeasti ennen ruokaan lisäämistä.

Idea vuohenputkipiirakasta on peräisin Martoilta. Olen taas mennyt muuttelemaan ohjetta, joten tässä on Metsämajan versio.

20150424-2

VUOHENPUTKIPIIRAKKA

Pohja
1 dl perunasosehiutaleita
TAI 1/2 dl perunasosejauhetta
TAI 100 g valmista perunasosetta (tässä tapauksessa jätä vesi pois)
1,5 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
50 g voita
1 dl vettä

Täyte
n. 2 dl kiehautettuja, hienonnettuja vuohenputken lehtiä
1 sipuli
3-4 lehtisellerin vartta
2 dl kermaa
2 munaa
2 dl juustoraastetta
reilu loraus sitruunamehua
mustapippuria
öljyä kuullostusta varten

Sekoita perunasosehiutaleet, jauhot ja leivinjauhe. Nypi joukkoon voi. Lisää vesi ja sekoita. Pyöritä taikina palloksi ja anna olla hetki viileässä.
Hienonna sipuli ja lehtisellerit ja kuullota öljyssä. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään.
Taputtele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille, kaada täyte ja paista 200 asteessa noin puoli tuntia. Kaksinkertaisesta annoksesta saat piirakkaa uunipellillisen verran.

Hauskaa vappua ja alkavaa kesää (parhaillaan jylläävästä räntäsateesta huolimatta)!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: