Toukokuu on yksi lempikuukausistani, vaikka ja koska se on aina tupattu täyteen menoa ja meininkiä. Mukavaa puuhaa riittää villivihannesten keräilyssä ja kasvimaan laitossa kesäkuntoon.
Tämä ruoka on syntynyt täysin ex tempore kauppareissun välttämishengessä niistä aineksista, mitä kaapista sattui löytymään. Ohje perustuu pitkälti perinteiselle makaronilaatikolle, mutta se on lähes loputtomiin muunneltavissa. Arkiruokaa parhaimmillaan!
Hortainen papupastalaatikko
1 pussi kuivaa täysjyväpastaa
1 pkt nyhtökauraa (Kunhan tämä tulee laajemmin saataville kauppoihin.)
1 pkt kypsiä papuja (esim. mustapapu)
reilusti villivihanneksia (esim. vuohenputkia, mustikanlehtiä, ketunleipiä, horsmanlehtiä, siankärsämöä, voikukkaa ja erityisesti ryöpättyjä nokkosia)
lipstikkaa (tuoretta tai kuivattua)
1 chili
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
1 pkt vuohenjuustoa murusteltuna (tai muuta voimakasmakuista juustoa, esim. feta)
reilu 1 l maitoa
3 kananmunaa
loraus soijakastiketta
mustapippuria
mozzarellaa tai se jääkaapin perältä löytyvä, hiukan kovettunut juustopala
Ohje on yksinkertainen: Sekoita kaikki ainekset keskenään isossa, voidellussa uunivuoassa. Pasta menee sekaan kuivana. Kaada munamaito, painele pastaa maidon alle ja ripottele päälle juustoa. Paista uunissa 175 asteessa noin tunnin verran. Paiston lopussa voi kohottaa uunin lämpötilan 200 asteeseen, jotta pintaan tulee nätti rusketus. Paiston jälkeen anna vetäytyä ennen herkuttelua.
Olen tehnyt tämän ruuan nyt pari kertaa eri villihanneksilla. Toisella kerralla sain sekaan myös maustamatonta nyhtökauraa.
Täytyy sanoa, että horta kesyyntyy kummasti uunissa, joten on turha pelätä syövänsä pihamaan nurmikolta maistuvaa ruokaa. Sen sijaan tämä on saanut kehuja Metsämajan miesväeltä, ja ruoka pyydettiin kokkaamaan uudestaan lyhyen ajan sisällä.
Loppuun vielä kuvat näistä molemmista villeistä makaronilaatikoista. Lootan päälle suosin ketsupin sijaan Sriracha-kastiketta. Se sopii pientä poltetta pelkäämättömille.
Tästä sitten erilaisia variaatioita keksimään!
Vastaa