Piiras sanoo poks

27 Mar

Syksyyn kuuluu meillä aina useita sieniretkiä, mutta tänä syksynä jouduimme palaamaan retkiltämme lähes sienittä. Kesällä löytyi kantarellia, mutta syyssieniajan alkaessa sienten kasvu hyytyi täysin.

Retket eivät silti olleet hukkareissuja, sillä missään muualla en koe itseäni niin terveeksi kuin metsässä.

IMG_4004

Yhdellä retkellä koimme yllätyksen. Menimme kartan mukaan vähän kosteikkoiselle alueelle siinä toivossa, että siellä olisi tarpeeksi vettä sienten kasvua varten. Sienten sijaan löysimme valtavasti isoja karpaloita.

IMG_4003

Minua aina ärsyttää, jos sanotaan, että jotain olisi luonnossa ihan niin paljon kuin jaksaa kerätä. Nyt on pakko todeta, että karpaloiden suhteen asia on ollut juurikin näin tänä syksynä. Karpaloiden kerääminen vaan on niin hidasta, että siinä väsähtää ennen kuin haluaisi lopettaa.

Karpalokausi kestää onneksi kevääseen asti, joten niitä voi käydä keräämässä pieniä määriä kerrallaan.

IMG_4032

Tuoreet karpalot ovat veikeitä syötäviä, koska ne poksahtelevat suussa mehevällä tavalla. Väittäisin, että poksahdus parantaa makuelämystä.

Tein hyvin yksinkertaisen karpalopiiraan, jossa makea ja hapan täydentävät toisiaan – kirpeät karpalot kun raikastavat täyteläistä toffeeta. Piiras on melko tuhtia tavaraa, mutta sitä söisi vaikka kuinka paljon. Tämä oli varoitus.

20151101-1192

METSÄMAJAN KARPALOPIIRAS

200 g keksejä (Digestive tai kaurakeksit)
70 g voita
1 tlk kondensoitua maitoa
sopivasti tuoreita karpaloita

Aikaa vievin homma tässä piiraassa on toffeen valmistus. Kondensoidun maidon tölkkiä keitetään kattilassa 3 h. Kannattaa keittää kerralla useampi tölkki, sillä avaamaton tölkki säilyy pitkään oli se sitten keitetty tai ei. Etiketit suosittelen poistamaan kattilasta heti kun ne lähtevät irti, sillä niiden liima tarttuu helposti kattilaan kiinni.

Piiraan pohja valmistetaan murskaamalla keksit ja sekoittamalla niihin sula voi. Massa levitetään tiiviisti irtopohjavuokaan. Laita pohja jähmettymään jääkaappiin ennen seuraavaa vaihetta, jotta se pysyy paikoillaan.

Levitä kondensoidusta maidosta keittämällä syntynyt toffee pohjan päälle ja ripottele toffeen päälle karpaloita niin paljon, että toffee peittyy.

Poks!

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: